Fik du skattesmæk i år?
Dette indhold er sponsoreret.
Den årlige skatteopgørelse er netop landet, hvilket betyder at skat.dk bliver overstrømmet af spændte skatteborgere, der gerne vil se, om de får penge tilbage i skat, eller kan se frem til en ekstraregning i form af en restskat. Er du en af de danskere, der hvert år modtager en ekstraregning – eller er det første gang, du får en restskat? Så giver vi dig her nogle gode råd til, hvordan du retter din forskudsopgørelse, og hvordan du bliver gældfri smertefrit.
Sådan betaler du din restskat
Skal du betale penge tilbage i skat, skyldes det, at du ikke har betalt nok. Skattestyrelsen oplyser dig naturligvis, hvor meget du skal betale, og hvordan du kan betale din restskat. Alt efter hvor meget du skylder, kan du også vælge at betale din gæld over skatten næste år. I så fald vil dit fradrag falde. Er beløbet af en mindre størrelse, eller har du i forvejen pengene stående på din konto, kan du med fordel få indfriet din gæld med det samme – dermed undgår du også ekstra udgifter i form af et procenttillæg, du ikke kan få fradrag for. Skat tillader at gæld op til 22.192 kroner kan betales over skatten næste år, og skylder du derfor mere end det, vil restbeløbet blive opkrævet over tre rater i august, september og oktober.
Undgå restskat næste år
Hvis du gerne vil undgå din restskat næste år og de næste mange år, så bør du først og fremmest rette din forskudsopgørelse, når den bliver frigivet i november måned. Forskudsopgørelsen tager nemlig udgangspunkt i din årsopgørelse, så er der sket ændringer i dit liv, bør du tilpasse disse med det samme. Og naturligvis også hver gang, der er nogle nye rettelser at tilføje. Det kan for eksempel være en lønforhøjelse, et nyt job du skal pendle til, eller hvis du har en ekstra indkomst, du skal betale skat af.
Sådan bliver du gældfri
Er din restskat stor, og har du i forvejen en del gæld på samvittigheden, kan det være en rigtig god ide at få afdraget på denne hurtigst muligt. Der findes adskillige måder at afdrage sin gæld på, men den mest populære og effekt metode er sneboldmetoden. Her inddeler du dine gældsposter efter størrelsen og fokuserer på at få afdraget den mindste gældspost først. Du betaler naturligvis af på dine andre gældsposter samtidig, så du ikke risikerer at blive sendt til inkasso. Har du mange og dyre kreditorer, kan du overveje at samle din gæld i et samlelån i for eksempel din bank. Gamle kviklån har for eksempel en meget høj rente, hvorimod nyere forbrugslån, der er optaget efter juli 2020, har en væsentlig lavere rente. Dermed har du både mulighed for at spare penge, men du gør det også nemmere for dig selv at kun skulle betale til en enkelt kreditor fremfor flere. Når du har afdraget din gæld, kan det være en rigtig god ide at bruge pengene på at få bygget din opsparing op endnu hurtigere, dermed er du sikret imod eventuelle skattesmæk i fremtiden.